Blog

Nafaka Avukatları

Nafaka Avukatları

Nafaka talep eden kişiler nafaka davası açarak mahkemeye başvurmalıdır. Boşanma ve aile hukuku alanında uzman avukatlarla nafaka davası dilekçesi yazılmalıdır. Hukuki temellere uygun olmayan dilekçelerin farklı sorunlara neden olacağı unutulmamalıdır. Bu yüzden avukatın deneyimli olması da son derece önemlidir.

Nafaka Hukuku

Boşanmada nafaka yoksulluğa düşecek tarafın korunması adına önemli bir detaydır. Mali gücü yerinde olan tarafın maddi olarak sıkıntıya düşen tarafa geliri oranında, süresiz olarak ödeyeceği para olarak ifade ediliyor. Nafaka bağlanırken kusur şartı aranmaz. Geçim için gerekli görülen bu iaşe dört şekilde düzenlenmiştir.

  • Boşanmadan Tedbir Nafakası
  • İştirak Nafakası
  • Yoksulluk Nafakası
  • Yardım Nafakası

4787 sayılı kanun gereği nafaka davasına bakmaya Aile Mahkemesi görevlidir. Nafakada üst sınır belirlenmemiştir. Alt sınırı ise ortalama 200 ile 800 lira arasında değişiyor. Nafaka tutarı belirlenirken yoksulluğa düşme tehlikesi temel unsur olarak görülüyor.

Nafaka Davası

Evlilik birliğinin sonlanmasına bağlı olarak eşlerden birinin diğer eşe ödemek zorunda olduğu aylık için nafaka davası açılır. Çeşidine göre farklı şartlar bulunduran nafakanın bağlanması mahkeme kararıyla sağlanır.

Genel kanı sadece erkeklerin nafaka yükümlülüğü olduğu yönündedir. Fakat her iki taraf da nafaka talep edebiliyor. Eşler eşit haklara sahip olduğu için ayrım yapılmasa da nafaka genellikle kadınlara ödeniyor. Kadın hayatta kaldığı, evlenmediği ve herhangi bir işte çalışmadığı sürece nafakanın ödenmesi gerekiyor. Nafaka için ne kadar süre evli kaldığınıza bakılmaz.

Nafaka Artırım Davası

Anlaşmalı boşanmada nafaka tarafların ortak kararı ile belirleniyor. Çekişmeli davalarda ise bazı faktörler göz önüne alınarak nafaka bağlanıyor. Bağlanan nafakayı arttırmak, azaltmak veya kaldırmak mümkündür.

Zaman içerisinde nafakanın geçim için yeterli olmadığına kanaat getiren eş nafaka artırım davası açarak aylığın yükseltilmesini talep edebiliyor. Üstelik bu durum anlaşmalı boşanan çiftler içinde geçerlidir. Dava dilekçesi ile nafaka artırım talebinde bulunabilirsiniz. Dava dilekçesine talebinizi destekleyecek iddiaları belirtmek ve bunları belgelemek zorundasınız.

Babaya Nafaka Davası Açmak

Boşanma nedeniyle ortaya çıkan nafaka, anlaşmazlıklara açık bir konudur. Alanında uzman aile veya boşanma avukatları ile birlikte çalışmak hak kaybı yaşamanın önüne geçebiliyor. Evlilik birliği içerisinde belirli bir geliri olan fakat boşandıktan sonra yoksulluğa düşecek tarafın diğer taraftan nafaka istemeye hakkı vardır. Ortak çocuğun da velayetini alan anne hem kendi hem de çocuğu için babaya nafaka davası açabiliyor.

Boşanmalarda Nafaka Süresi

Basit bir yargılama usulüne tabi olan nafaka artırım davası genellikle kısa sürede sonuçlanıyor. 1988 yılına kadar nafaka ödemesi en fazla 12 aya kadar devam ediyordu. Yapılan düzenleme ile nafaka ödemesi süresiz hale çevrilmiştir.

Türk Medeni Kanunu’nun 175. maddesi ile bu süreksizlik devam etmektedir. Evlilik 2 ay da sürse 50 yıl da sürse boşanma durumunda nafaka süresi sınırlandırılmıştır.


Telefon Hemen Ara
Whatsapp WhatsApp