Blog

BİLİŞİM SİSTEMLERİNİ ARAÇ OLARAK KULLANAN DOLANDIRICILARA DİKKAT!!!

•Mobil cihazlara gelen bildirimler,sosyal medyada karşımıza çıkan gerçek görünümlü sahte paylaşımlar,kredi kartı kullanımları. Dolandırıcıların son yıllarda en çok kullandığı yöntemlerin başında geliyor.

•Dolandırıcılar,ATM’lere yerleştirdikleri harici cihazlarla ve yazılımını değiştirdikleri sahte POS cihazlarıyla kart bilgilerini ve şifreleri ele geçiriyor.

•Sahte sitelere ve paylaşımlara dikkat

Phishing,yani kimlik dolandırıcılığı. Dolandırıcılar arasında git gide yaygınlaşan bu yöntem, kişileri kullandığı mobil cihazı üzerinden yakalıyor.

•Günümüzde bankacılık işlemleri başta olmak üzere birçok işlem, mobil cihazlar üzerinden gerçekleştiriliyor.

Dolandırıcılar da bu tercihi manipüle ederek gizli bilgileri ele geçiriyor.

•Telefona gelen asılsız bildirimler,sosyal medyadaki gerçek görünümlü sahte kampanya ve hediye paylaşımları en sık görülen örnekleri.Bu yollarla kullanıcı,sahte bir internet sitesine yönlendiriliyor.

•Kullanıcı banka ya da resmi bir kurumun internet sitesine giriş yaptığını zannederken, aslında özenle hazırlanmış dolandırıcıların sitesine bilgilerini giriyor.Bu işlem sayesinde dolandırıcılar kullanıcının gizli bilgilerini ele geçirip banka hesabını boşaltabiliyor.

•Bu durumda en çok dikkat edilmesi gerek nokta internet sitelerinin başında yazan ‘https’ eklentisi ve kilit görseli. Bu ibarelerin bulunmadığı hiçbir siteye bilgi ve şifre girişi yapılmaması gerekiyor.

•Çağrı merkezi dolandırıcılığı suretiyle ‘444’ ya da ‘0800’ ile başlayan numaralarla telefonumuza gelen her arama gerçeği yansıtmayabiliyor.Dolandırıcılar,çağrı merkezi gibi kurumları temsil ediyormuşçasına kişileri arayıp dolandırabiliyor.

•Kimi zaman bir banka adıyla kimi zaman da ürün satışı için kişileri arayıp hesabından para göndermeye ya da gerçek olmayan bir ürünü almaya ikna etmeye çalışıyorlar.

•Banka adını kullanarak arayanlar genellikle ‘Hesabınıza yanlışlıkla para geldi’ diyerek, ürün satmak için arayanlar ise gerçek fiyatının çok altında fiyatlar sunarak, olmayan ürünü satmaya çalışıyor.Bu tuzağa düşenler de kaçınılmaz bir mağduriyetle karşı karşıya kalıyor.

Yargıtay: İkinci El Araç Satımında Kilometre Düşürme Dolandırıcılık Suçudur!

Yargıtay 23. Ceza Dairesi, ikinci el araç satarken kilometre düşürmenin dolandırıcılık suçunu oluşturduğuna karar verdi.

•Sanık A…’in, kendisine ait 2006 model … marka ve yaklaşık 125.000 kilometredeki aracını, göstergesinde oynama yaparak 100.000 kilometrenin altına indirdikten sonra değerinin üzerinde bir bedelle tanık R…’ye 11.01.2010 tarihinde sattığı,

•Tanık R…’nin aynı aracı 22.03.2010 tarihli noter satış sözleşmesiyle şikayetçi M…’a sattığı, şikayetçinin aracı tanıdığı oto tamircilerine götürerek yüzeysel olarak kontrol ettirdiğinde herhangi bir sorun olmadığını söyledikleri,aracı kullanmaya başladıktan bir süre sonra aracın arıza yapması üzerine özel bir servise götürdüğü ve aracın gerçek kilometresinin 130.000 civarında olduğunu öğrendiğinin iddia edildiği olayda, sanık, tanık ve şikayetçi beyanları,araç bakım faturaları ile tüm dosya kapsamına göre, eylemin dolandırıcılık suçunu oluşturduğuna dair kabulde isabetsizlik görülmemiş olup, sanığın basit bir incelemeyle anlaşılamayacak ve ancak teknik inceleme sonucu tespiti mümkün olacak şekilde yüksek olan kilometre göstergesini teknik müdahale ile düşürterek aracını gerçek değerinin üzerinde satmış olması ve D… satış elemanı olan tanık R…ın aracın takas olarak alındığı sırada kilometresinin 125.000 olduğunu beyan etmesi ve buna ilişkin düzenlenen ekspertiz raporunu ibraz etmiş olması karşısında,mahkeme kararının onanmasına.


Telefon Hemen Ara
Whatsapp WhatsApp